'Een fontein van levend water'

Fake News

‘Fake News’ is de laatste tijd een veel genoemd begrip. In de Verenigde Staten riep president Trump de afgelopen tijd regelmatig dat negatieve berichten over zijn bedrijf, zijn campagne en zijn regering ‘fake news’, nepberichten waren. Zijn tegenstanders betichtten Trump van hetzelfde.

Een paar weken geleden meldde Facebook dat ze willen proberen om geplaatste berichten te controleren op echtheid: ze gaan ‘factchecken’. Blijkbaar nodig omdat er veel nepnieuws is.

Is nepnieuws een nieuw fenomeen? Nou nee, niet echt. Wie herinnert zich de Iraakse persvoorlichter in 2003 niet; terwijl je de bommen hoorde vallen, verklaarde hij dat Irak aan de winnende hand was. Maar ook de VS kleur(d)en hun eigen nieuws mooier in.

Ook voorheen was er al veel ‘fake news’, alleen heette het dan anders, bijv. roddel, een leugentje om bestwil, evolutieleer, tactische benadering.

Waarom doen mensen dat? Waarom doen we het zelf? Nou, een reden kan zijn om er geld mee te verdienen. Er zijn bedrijven die bewust nepnieuws verspreiden om daar geld mee te verdienen. Een andere reden kan zijn om iemand bewust te benadelen, bijvoorbeeld om wraak te nemen. Het kan ook zijn dat je er zelf beter door uit de verf wil komen. Ananias en Saffira. Politici die roepen dat de ander leugens vertelt. Een wetenschapper die een verzinsel bracht als feit, werd gelauwerd en onderscheiden.

Onze grootste vijand, de satan, zit uiteindelijk achter al deze dingen. Hij is de koning van de leugen. In het paradijs deed hij ons al voor hoe je een halve waarheid moet brengen. Hij zit ook achter het verzinsel dat de aarde ‘toevallig’ ontstaan is. Zo leidt hij de aandacht af van de Schepper van hemel en aarde. De Schepper, onze Heere God, haat de leugen. Onze Heere Jezus Christus zegt: ‘Ik ben de Weg, de Waarheid en het Leven’. Hij wil ons hérscheppen, zodat we niet de leugen doen, maar de waarheid.

Petrus schreef over het Woord: geen kunstig bedachte verzinsels, maar door de Heilige Geest geopenbaard. Het is vast! En zeker!

Bent u een Waarheidsvriend?

Ouderling Dick van Dalfsen