'Een fontein van levend water'

KIEZELSTENEN (1 Samuel 17 : 31-40)

Het ontbreekt in geen enkele kinderbijbel. David, die nog maar een jongen is, verslaat Goliath door op God te vertrouwen.

Daarvoor zien we David bij koning Saul. David biedt Saul aan om het tegen Goliath op te nemen. Eerst moet hij van Saul zijn harnas aantrekken. David probeert een stukje te lopen, maar het lukt hem niet, omdat hij niet geoefend was in een uitrusting te lopen. Daarom doet hij het uit, pakt zijn staf en zoekt vijf kiezelstenen.

Er komt veel op onze kinderen af. Met smartphone en tablet is de wereld binnen handbereik. Dit omvat ook de wereld als in ‘de geest van de wereld’ (1 Kor. 2 : 12). In eerdere generaties was TV en internet in zekere mate beheersbaar. Tegenwoordig is overal Wi-Fi, zijn er in de meeste gezinnen meerdere smartphones en tablets en is het niet de vraag óf zoon of dochter een smartphone krijgt, maar wanneer. In hoeverre is het dan nog mogelijk te weten, laat staan te sturen, wat onze kinderen online doen en wat ze te zien krijgen (filmpjes en foto’s die gedeeld worden, cyberpesten, enz.)? Dagelijks ‘trekken ze ten strijde’: Doe ik hieraan mee? Wil ik dit wel zien?

We kunnen de kinderen van onze gemeente, net als Saul, proberen ons ‘harnas’ aan te trekken. Hier als beeld van onze manier van geloven, onze regels en tradities. Op zichzelf is daar niets mis mee. Maar wat als ze erover dreigen te struikelen?

David leerde van jongs af aan op God te vertrouwen. Toen hij voor de kudde van zijn vader zorgde, nam hij het op tegen leeuwen en beren. Hij zal van zijn ouders geleerd hebben dat God op die momenten voor hem zorgde. Zo leerde hij dat -toen het erop aankwam- hij geen harnas nodig had, maar kon vertrouwen op God. Staan de kiezelstenen niet symbool voor de grote daden van God? Voor Zijn genade in Jezus Christus, de Goede Herder? Laten we onze kinderen weerbaar maken door ze hierover te leren. Hoe? Door samen de Bijbel te lezen. Door ze te wijzen op hoe God voor hen zorgt, maar ook door te vertellen wat Hij voor u heeft gedaan. Dan hebben ze kiezelstenen in hun zak, die hen eraan helpen herinneren: ’k Stel mijn vertrouwen, op de Heer, mijn God…

 

Jeugdouderling Peter Mulder